Tiedetila

Tuula Kotiranta

tuukot@gmail.com

tiedetila@gmail.com

http://tiedetilanluontojapuutarha.wordpress.com/

p. 050 531 8435

Ilmasipuli              Viljelyä hiekan avulla


Hiekan/soran levitys

Aluetta, jolle hiekkapenkki on ajateltu, ei tarvitse muokata. Vettä läpäisevää ohutta suodatinkangasta voi levittää penkin reuna-alueelle. Näin ympäröivä kasvusto saadaan pysymään penkin ulkopuolella.

Sitten soraa, hiekkaa 30-40 cm. Sorassa pitäisi olla herneen kokoisia kiviä mukana (suurempiakin), että juurille jää tilaa kasvaa.

Hiekkapenkin reunat voi rakentaa omien mieltymysten ja voimavarojen mukaan.


Kastelu

Hiekan perusteellisella kastelulla saadaan syntymään ns. maakontakti. Hiekan ja alla olevan maa-aineksen sulautuminen toteutuu niin, että kapillaarinen vedennousu lähtee käyntiin heti. Tämä kastelu tehdään vain hiekkapenkin perustamisvaiheessa. Muulloin penkki on aina katteen peitossa ja luonnostaan kosteus kulkee alhaalta ylöspäin.


Kylvö ja istutus

Siementen kylväminen tapahtuu samoin kuin multapenkissä. Rivivälien leveys pitäisi malttaa tehdä 40 cm levyisiksi. Tällöin ruohosilpun levitys jatkossa sujuisi joutuisasti talikolla selkää säästäen.

Valmiit taimet istutetaan omassa paakussaan hiekkaan.

Kasvimaa peitetään harsolla kokonaan ja pinta kastellaan päivittäin. Tämä siksi, että sirkkajuuret lähellä pintaa ovat herkkiä kuivalle kevättuulelle. Kun rivit tulevat kunnolla näkyviin ja kun ruohosilppua löytyy riittävästi, voi harson poistaa kokonaan ja kastelun lopettaa.


Ruohosilppu ja levitys

Ruohosilpuksi käy kaikenlainen kasvusto. Jos pihalta ei löydy riittävästi materiaalia, voi metsästä hakea horsmaa, ohdaketta, mesiangervoa yms. rotevaa vihreää, levittää se tasaiselle alueelle ja silputa ruohonleikkurilla mehukkaaksi silpuksi.

Silppu levitetään välittömästi rivien väliin pakkaamatta sitä 3-5 cm paksuiseksi kerrokseksi. Tuore ruohosilppu toimii katteen lisäksi voimakkaana lannoitteena. Kasvuston lehtien väri muuttuu tummemmaksi muutaman tunnin kuluessa silpun levityksestä.

Tuoretta ruohosilppua levitetään parin viikon välein yksivuotisille kasveille koko kesän ajan. Monivuotisille kasveille silpun levitys lopetetaan elokuun alussa. Näin kasvi lopettaa kasvun ja alkaa valmistautua syksyyn ja talveen, puhutaan talveentumisesta.


Hiekkaviljelyksen kastelu

Perustamisvaiheessa hiekka kastellaan perusteellisesti, että saadaan hiekka tiivistettyä ja hyvä maakontakti syntymään alla olevaan maahan. Näin varmistetaan myös se, että veden kierto alhaalta ylöspäin alkaisi välittömästi.

Toisessa vaiheessa, kun harso peittää kylvöksen, tarvitsee kastella pintaa sen vuoksi, että sirkkajuuret ovat lähellä pintaa alkuvaihessa.

Kastelun lopettaminen kesäksi saattaa arveluttaa. Kastelu kuitenkin lopetetaan, kun harso poistetaan ja tuore ruohosilppu on levitetty. Kannattaa investoida noin 10 euroa kosteusmittariin, jolla voi todeta hiekan kosteusaste taimiriveissä silloin, kun on kuumaa ja kuivaa säätä. Ruohosilppu tosiaan muuttuu kuivaksi, harvaksi ja päästää vettä haihtumaan hiekan pinnasta. On uuden tuoreen ruohosilpun levityksen aika. Tämä tapahtuu yleensä parin viikon välein. Mutta kastelukannut ja letkut voi siirtää kesäksi kauemmaksi palvelemaan muita penkkejä.

Maapohjalle perustettu kasvihuone toimii samalla periaatteella, kun taimet on istutettu märkään hiekkaan ja tuore ruohosilppu on levitetty. Ilman kosteudesta, tuuletuksesta ja viilennyksestä on huolehdittava samoin kuin normaalisti kasvihuoneessa.


Sorapenkkiin soveltuvat kasvit

Hiekkaviljelyyn soveltuvat kaikki kasvit. Eroa ei tehdä happaman tai emäksisen maan kasvien välillä. Lähdetään ajatuksesta, että kasvi itse osaa ottaa tarvitsemansa ravinteet tuoreesta vihersilpusta. On kuitenkin huolehdittava, että vihersilppu on lähtöisin tarpeeksi monipuolisesta kasvustosta.


Minne perustaisin hiekkapenkin

Tontilla on yleensä jokin hoitamaton tai puolihoidettu alue, jota ei ole otettu käyttöön. Oli se sitten liian karu, kivikkoinen tai liian rehevä, molemmat soveltuvat hiekkapenkin alustaksi.

Samoin ongelmaksi koettu savimaa toimii erittäin hyvin sorapenkin alustana. Kannattaa ehkä levittää suodatinkangasta koko penkin alueelle, niin maa-ainekset pysyvät erillään.

Rakentaja voi tehdä ulko-oven viereen näyttävät rakennelmat ryytimaata varten. Kunhan muistaa maakontaktin tärkeyden. Kosteuden pitää nousta hiekkapenkkiin, mutta talon rakenteisiin nousu on katkaistava.

Mökillä ollaan ahkerasti alkukesästä, jolloin saadaan hiekkapenkki käynnistettyä. Kesällä riittää parin viikon välein huoltokierros. Ja salaatit ovat aina valmiina. Hmm – ellei metsän otukset keksi tuoretta vihreää.

Hiekkapenkki kannattaa ottaa osaksi pihamaata varoituksella: siihen voi jäädä koukkuun.


Tuula Kotiranta

Tiedetila

                                             Hiekkapenkki